Het verhaal van SMAAKgeheimen

Het verhaal van SMAAKgeheimen

SKB Eindhoven Miriam van der Loo

1987

Miriam, oprichtster van SMAAKgeheimen, heeft al van jongs af aan een passie voor koken. De eerste technieken leerde zij op de hotelschool SKB in Eindhoven.

Tijdens deze vijfjarige opleiding werd ze, samen met haar vriendin Yvonne uit Hulsel, geselecteerd voor een internationale kookwedstrijd bij MECC in Maastricht.

Helaas visten de dames nét achter de prijzen. Dit betekende een vierde plaats en dat telt niet voor Miriam.. Hierdoor werd ze nog meer gedreven voor wat de toekomst te bieden had!

1988

Naast school deden Miriam en Yvonne ook ervaring op in het restaurant Belresto. Hier hebben ze samen bijna twee jaar gewerkt. Daarnaast verzorgden ze vanuit huis ook nog koude en warme buffetten.

Miriam en Yvonne MECC
Miriam in bediening

1989

Miriam was later ook werkzaam bij traditionele Frans georiënteerde restaurants en hotels, onder leiding van verschillende traditionele chef-koks zoals de Nieuwe Erven en Holiday Inn.

Hier werd de basis gelegd voor zowel haar ervaring in de keuken als in de bediening, maar ook de kennis en voorliefde voor het werken met natuurlijke ingrediënten.

Vaak was de patisserie bij deze restaurants een ondergeschoven kindje. Miriam dacht: hier gaan we werk van maken!

1992

De fijne kneepjes van het patisserie-vak wilde Miriam graag nog onder de knie krijgen. Hiervoor is ze een extra opleiding gaan volgen in België.

Hier leerde ze meer over patisserie, chocolaterie, het verwerken van marsepein en het bereiden van ijs. Ook de techniek van het suikertrekken en suikerblazen werd Miriam bijgebracht door Meneer Dubbelaar.

Miriam was zoals altijd gedreven om alle disciplines zo goed mogelijk te beheersen!

Miriam patissier 1992

1994

Met onder andere het diploma uit België op zak, werd Miriam geselecteerd om Zuid- Nederland te vertegenwoordigen tijdens de Gouden Garde wedstrijd van de Nederlandse Patisserie. Ze ging de strijd aan tegen onder andere Jean Arnaud uit Den Haag en Huize van Wely in Noordwijk.

De technieken van het suikertrekken en suikerblazen had ze inmiddels volledig onder de knie en deze zijn dan ook uitvoerig toegepast in haar showstuk.

Hiermee heeft Miriam in 1994 de prijs in ontvangst mogen nemen van Nederlands Kampioene Patisserie! Nooit eerder had een meisje uit het zuiden van het land deze prijs gewonnen.

1994

In 1994 is Miriam getrouwd met Adrie van der Loo. In hun spaarzame vrije tijd gingen ze het liefst samen eten in hoogwaardige restaurants. Daarnaast was het hun favoriete hobby om door heel Europa bijzondere patisserie te “scoren”.

Adrie had ook al enige horeca ervaring opgedaan door het wegbrengen van “bladjes bier” in verschillende kroegen in de Kempen. Daarnaast kwam Adrie uit een gezin waar er geregeld haas, hert, oesters, wildzwijn, paling en forel werd voorgeschoteld in combinatie met verse groenten. Adrie leerde van jongs af aan al hoe deze gerechten op de bourgondische wijze werden bereid en gewaardeerd.

Adrie van der Loo- gastronoom, sommelier
Miriam media aandacht - publiciteit

1995

Doordat Miriam in 1994 Nederlands Kampioene patisserie werd, kwam er ineens ook veel aandacht vanuit de media.

Miriam stond als jonge kampioene in verschillende kranten en tijdschriften zoals de Libelle, Tip Culinair, de Nouveau en het meidenblad Yes. Daarnaast was ze ook op de radio en zelfs op tv bij Schreeuw van de Leeuw met Paul de Leeuw!

1996

Miriam was ook te gast bij koffietijd. Met Mireille Bekooij en Hans van Willigenburg staat ze op deze foto. Hier mocht Miriam gebakjes presenteren en er samen met Hans en Mireille van genieten.

Miriam voor Koninklijk huis 1998

1996

Van hieruit is Miriam gaan werken bij Patisserie de Rouw onder leiding van Arthur en Doris in Vught. In deze top patisserie werkten ze met het hele team iedere dag aan kwalitatief, hoogwaardig vakmanschap. Hierbij heeft Miriam ook meegewerkt aan taarten en gebak voor het Koninklijk Huis.

1997

Ook heeft Miriam presentaties en beurzen gedraaid met Joop Braakhekke. Later heeft ze ook nog met Herman den Blijker gewerkt aan BBQ gerechten, burgers en de techniek van het roken van vlees en vis. Miriam is nog steeds terecht blij en trots dat ze met deze leermeesters van de bovenste plank heeft samengewerkt. Samenwerken zit nog altijd in de aard!

Miriam met Joop Braakhekke 1997
Nl patissierteam: Miriam, Corine, Jack en Rudolph

1997

Er waren verschillende kook- en patissierwedstrijden waar Miriam stond in samenwerking met Hollandia en Debic, nu bekend als Friesland Campina. Hier draaide ze als pupil mee met Rudolph van Veen, Jack van Bragt, Robert van Beckhoven in het Nederlands team. Corine is op haar beurt weer een leerling van Miriam.

1998

Toen Miriam en Adrie 24 jaar jong waren, besloten ze dat de keuken in de Kempen verfijnder kon. Er was ruimte voor verandering bij de Brabantse eetgelegenheden. Samen zijn ze schuin tegenover de Acht Zaligheden (een restaurant met 1 Michelin ster waar Miriam ook zelf had gewerkt) de Zoete Inval begonnen in 1998.

miriam en adrie - Zoete inval -1998
Adrie van der Loo sommelier wijngaard

1999

Adrie was afgestudeerd als wijn-spijsspecialist, ofwel gastronoom, aan de Academie voor Gastronomie in Hoog-Soeren. Een opleiding met vakken als wijn-spijsadviezen, keukentechniek en communicatie. Met drie andere afgestudeerden ontstond het idee voor een vereniging na de opleiding, om de kennis op pijl te houden. Anthelme was een vereniging met het streven om de gastronomie naar een hoger peil te brengen.

2000

De Zoete Inval werd een restaurant waar er werd gekookt volgens de werkwijzen die waren aangeleerd. De ingrediënten waren natuurlijk en de bereidingswijze traditioneel:

  • Het wild kwam rechtstreeks van de jager
  • Groenten en fruit bij de vader van Miriam van het land
  • Rundvlees (Bazadaise runderen) van de Cartierheide in Eersel
  • Kip van de poelier Verstappen tegenover het restaurant
  • Kazen en boter variërend van boerderij de Hooiberg te Bladel en de Ruurhoeve te Hoogeloon
  • Bakkerij van Dinther bakte het eigen bourgondische brood volgens gezamenlijk recept

De natuurlijke en pure ingrediënten zitten in het DNA. Daarnaast kwamen ook mensen met bijvoorbeeld gluten intoleranties eten. Miriam en Adrie zijn zich vervolgens gaan specialiseren op verschillende intoleranties en wilden die voorsprong behouden.

Restaurant de zoete inval 1998
Dressings Smaakgeheimen 2005

2005

Alles werd zelf gemaakt in het restaurant. De dressings pasten perfect bij de salades, de tapenades en toastsmeersels werd bij het brood geserveerd en de kaasdips en chutneys werden gecombineerd op kaasplanken.

De dips, dressings en chutneys werden weggegeven in bakjes aan de gasten. Recepten werden op een bierviltje geschreven zodat mensen thuis ook aan de slag gingen. Er kwam steeds meer vraag naar de producten en op deze manier is Smaakgeheimen ontstaan.

2007

In het begin stonden Miriam en Adrie met zijn tweeën in de productie. Het groeide snel zodat ze meteen schakelden met een eigen kwaliteitsmanager: Marieke. Op deze manier werd en wordt nog steeds de kwaliteit en certificering (FSSC 22000 & glutenvrij) gewaarborgd.

Miriam en Adrie productie 2007
restaurant gasten testpanel 2008

2008

Smaakgeheimen is door vraag op de markt gezet. Ook restaurants uit de omgeving wisten ons gelijk te vinden. De kwalitatief hoogwaardige dressings zijn gemaakt door koks en getest door de gasten uit het restaurant. Zo hebben we al jarenlang ons eigen testpanel, daarvoor willen we alle fans bedanken!

2009

De chefs van toen in de Zoete Inval, Lars en Dennis, zijn nog steeds werkzaam bij Smaakgeheimen en ontwikkelen, testen en bereiden alle smaken. Beide hebben tussendoor nog veel ervaring opgedaan. Lars is onder andere naar Shanghai geweest om zich te specialiseren de Oosterse keuken. Dennis heeft zich gespecialiseerd in de traditionele keuken in regionale restaurants. Beide koks hebben de ervaring en competenties die in de smaken tot zijn recht komen in ons assortiment.

Chefs Smaakgeheimen 2008

2012

Naast Smaakgeheimen hebben we nog een andere passie: koken voor mensen voor wie eten niet vanzelfsprekend is! Vroeger in het restaurant kookte Miriam al vaak voor deze mensen. Het was haar passie om deze mensen toch weer een eetbeleving te geven.

Vanaf 2012 leverde Smaakgeheimen al dressings en chutneys aan het Máxima Medisch Centrum. Hier had Miriam een gesprek met chef-kok Maurice Saive. Tijdens het gesprek kwam ook de problematiek over patiënten met kauw- & slikproblemen ter sprake. Door een operatie, kanker of ouderdom kunnen patiënten geen gewone maaltijden nuttigen. Voor hun voeding zijn ze aangewezen op zoete drinkvoeding, die veelal elke dag gebruikt wordt en gaat tegenstaan door de hoeveelheid. Ondervoeding ligt daardoor op de loer. Vanuit deze gedachte is de ontwikkeling en het concept voor Fijnproevers ontstaan: hartige, smaakvolle, energie- & eiwitverrijkte eetmomenten.

2018

De consumentenlijn van Smaakgeheimen wordt geleverd aan speciaalzaken in Nederland en België. We zijn door de jaren heen gecontroleerd gegroeid en denken altijd na over duurzaam ondernemen. Onze medewerkers hebben de passie om de mooiste producten te maken.

Teamfoto Op Smaak 2018
Horeca Smaakgeheimen grootverpakkingen

2019

Opeenvolgend kwam de vraag vanuit de horeca naar de dressings, dips en tapenades. Miriam ontwikkelde samen met haar team gebruiksvriendelijke en handzame verpakkingen met duidelijke allergeneninformatie en gebruikstips. Zelf werkt het keukenteam ook graag met praktische en smakelijke producten. De Smaakgeheimen flessen even goed schudden voor gebruik zodat alle natuurlijke ingrediënten goed mixen. De ready-to-use flessen zijn ideaal voor in de keuken en om tijd in de mise en place te besparen.

2020

De consumentenlijn van Smaakgeheimen wordt uitgebreid met 7 nieuwe smaken van de BBQ Toppingsauzen. Met een mooi voorjaar en een nog mooiere zomer, gaan ze erg hard! Opvolgend in september worden de nieuwe dips geïntroduceerd. Een nieuwe verpakking, een ander uiterlijk, meer inhoud, vertrouwde recepten én ook nieuwe smaken. Genieten met de Smaakgeheimen dips:

  • Vijgen rode port
  • Mosterd dille
  • Dadel balsamico
  • Noten karamel
  • Roasted tomato
  • Sweet jalapeño
Smaakgeheimen_sfeerfoto_dips_verhaal
Smaakgeheimen nieuw 2021

2021

Een frisse start van het voorjaar met de Smaakgeheimen dressings & toppings. Een vernieuwde, eigentijdse look voor de vertrouwde smaken. Daarnaast is de verpakking verduurzaamd!

Onze nieuwtjes

[arrow_sf id='160']

Onze nieuwtjes

[arrow_sf id='160']